1. The Ministry of New and Renewable Energy has launched a scheme for solarisation of which famous temple in the country ?

नवीन और नवीकरणीयऊर्जा मंत्रालय ने
देश के किस प्रसिद्ध मंदिर के
सोलाराइजेशन के लिए एक योजना शुरू
की है?

A) Kedarnath Temple/केदारनाथ मंदिर
B) Somnath Temple/सोमनाथ मंदिर
C) Konark Sun Temple/कोणार्क सूर्य मंदिर
D) Badrinath Temple/बद्रीनाथ मंदिर

ANS: Konark Sun Temple/कोणार्क सूर्य मंदिर


2. In which state has the Rural Livelihood Mission begun Didi Vehicle Service for safe delivery of rural women ?

ग्रामीण आजीविका मिशन ने किस
राज्य में ग्रामीण महिलाओं की
सुरक्षित डिलीवरी के लिए दीदी वाहन
सेवा शुरू की है?

A) Tamil nadu/ तमिल नाडु
B) Kerala/केरल
C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
D) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

ANS: Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

3. Baba Ramdev Led Patanjali has launched which E-Commerce Platform to Supply Swadeshi Goods and made-in-India items in the country ?

बाबा रामदेव के नेतृत्व पतंजलि ने स्वदेशी
वस्तुओं और देश में निर्मित वस्तुओं की
आपूर्ति करने के लिए कौन सा ई–कॉमर्स
प्लेटफॉर्म लॉन्च किया है?

A) BuyBharat
B) BuySwadesi
C) GetNow
D) OrderMe

ANS: OrderMe

4. Which institution has discovered new ways to prevent memory loss or reduce short-term losses related to Alzheimer disease ?

किस संस्था ने अल्जाइमर रोग से संबंधित
स्मृति हानि या अल्पकालिक नुकसान
को कम करने के लिए नए तरीके खोजे हैं?

A) IIT Madras/IIT मद्रास
B) IIT Delhi/IIT दिल्ली
C) IIT Guwahati/IIT गुवाहाटी
D) IIT Hyderabad/ IIT हैदराबाद

ANS: IIT Guwahati/IIT गुवाहाटी

5. According to Rating agency ICRA, the Indian economy is likely to contract by  percent in FY 21.

रेटिंग एजेंसी आईसीआरए के अनुसार,
भारतीय अर्थव्यवस्था को वित्त वर्ष 21
में  प्रतिशत तक अनुबंध करने की
संभावना है।

A) 1.5
B) 5
C) 2.5
D) 3

ANS:5

6. Who has been named as the Chief economist and Vice President of the World Bank ?

विश्व बैंक के मुख्य अर्थशास्त्री और
उपाध्यक्ष के रूप में किसे नामित किया
गया है?

A) Olusoji O. Adeyi/ओलुसोओजी ओ एडीई
B) Pablo A. Acosta/पाब्लो ए अकोस्टा
C) Anabela Abreu/अनाबेला अब्रेउ
D) Carmen Reinhart/कारमेन रेइनहार्ट

ANS: Carmen Reinhart/कारमेन रेइनहार्ट

7. The Andhra Pradesh government has come up with a scheme to help revive MSMEs and improve the livelihood of those affected ?

आंध्र प्रदेश सरकार एमएसएमई को
पुनर्जीवित करने और प्रभावित लोगों
की आजीविका में सुधार करने के लिए एक
__ योजना लेकर आई है?

A) ReCover
B) Improve
C) ReStart
D) ReLaunch

ANS: ReLaunch

8. The Union Government has extended the ‘Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana’ by how many years, with a focus on providing a minimum pension to senior citizens ?

केंद्र सरकार ने वरिष्ठ नागरिकों को
न्यूनतम पेंशन प्रदान करने पर ध्यान देने के
साथ ‘प्रधानमंत्री वय वंदना योजना’ को
कितने वर्षों के लिए बढ़ाया है?

A) 5 years
B) 4 years
C) 3 years
D) 2 years

ANS: 3 years

9. Which state government has divided its areas into Red and non-red zones?

किस राज्य सरकार ने अपने क्षेत्रों को लाल और गैर-लाल क्षेत्रों में विभाजित किया है?

a)Delhi/दिल्ली
b)Gujarat/गुजरात
c)Maharashtra /महाराष्ट्र
d)Tamil Nadu/तमिलनाडु

ANS: Maharashtra /महाराष्ट्र

10. Which among the following world leaders is taking hydroxychloroquine to boost his immunity against COVID-19?

निम्नलिखित विश्व के नेताओं में से कौन COVID-19 के खिलाफ अपनी प्रतिरक्षा बढ़ाने के लिए हाइड्रोक्सीक्लोरोक्वीन ले रहा है?

a)Donald Trump/डोनाल्ड ट्रम्प
b)Kim Jong-un/किम जोंग-उन
c)Narendra Modi/नरेंद्र मोदी
d)Vladimir Putin/व्लादिमीर पुतिन

ANS: Donald Trump/डोनाल्ड ट्रम्प

11. Benny Gantz was sworn in as the alternate Prime Minister of which nation?

बेनी गैंट्ज़ ने किस राष्ट्र के वैकल्पिक प्रधानमंत्री के रूप में शपथ ली?

a)Israel/इज़राइल
b)Germany /जर्मनी
c)South Korea/दक्षिण कोरिया
d)Ireland/आयरलैंड
ANS: Israel/इज़राइल

https://www.ekythpro.com/2020/05/world-bank-officer.html

Post a Comment

Previous Post Next Post